Quantcast
Channel: PETS, ΦΥΣΗ –Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά;

$
0
0

Μπορεί τα χαρτόκουτα να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, αλλά οι γάτες τα λατρεύουν!

Όταν έχεις γάτα, ξέρεις ότι πρέπει να ανέχεσαι μια μεγάλη ποικιλία από πολύ χαριτωμένες και ταυτόχρονα πολύ περίεργες συμπεριφορές της γάτας σου.

Ας πούμε, είναι χαριτωμένο ότι οι γάτες θέλουν να κοιμούνται πάνω μας, αλλά είναι περίεργο ότι τους αρέσουν τόσο πολύ τα laptop. Φυσικά, κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που λατρεύουν όλες οι γάτες. Για παράδειγμα, να τρώνε τόνο, να ακονίζουν τα νύχια τους στην αγαπημένη σας καρέκλα, να γλείφονται με τις ώρες και… να μπαίνουν σε κουτιά!

Μα γιατί οι γάτες αγαπούν τόσο πολύ τα κουτιά;

  1. Τα κουτιά προσφέρουν στις γάτες ασφάλεια.

Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ο παράγοντας της ασφάλειας. Οι γάτες είναι, από τη φύση τους, κρυπτικά ζώα, που σημαίνει ότι προτιμούν να έχουν ένα ασφαλές σημείο απόκρυψης από το οποίο μπορούν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους. Είναι ταυτόχρονα και κυνηγοί και θήραμα, επομένως ένας ασφαλής χώρος από τον οποίο μπορούν να παρακολουθούν τις απειλές, αλλά και τα θηράματα είναι ιδανικός.

  1. Τα κουτιά κρατούν τις γάτες ζεστές.

Τα κουτιά μπορούν να μειώσουν σημαντικά το άγχος μιας γάτας και ταυτόχρονα να την βοηθήσουν να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός της.

Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για μια γάτα ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός της είναι περίπου 29 βαθμοί Κελσίου. Αρκετά υψηλή. Ένα χαρτόκουτο μπορεί να παρέχει την μόνωση που βοηθά τη γάτα να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματός της.

  1. Τα κουτιά μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Όταν μια γάτα είναι σε υπερδιέγερση, κουρασμένη ή απλά χρειάζεται ένα διάλειμμα, ένα κουτί της δίνει τη δυνατότητα να απομονωθεί και να ξεκουραστεί μέχρι να είναι έτοιμη να βγει και να παίξει ξανά.

Σκεφτείτε το κουτί ως μια ζώνη διαλογισμού. Οι γάτες, ειδικά εκείνες που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα, αισθάνονται συχνά πιεσμένες και καταπονημένες. Ένα κουτί τούς παρέχει λίγη ηρεμία, μακριά από όλη την φασαρία.

Είναι τα κουτιά ασφαλή για τις γάτες;

Τα κουτιά δεν αποτελούν κίνδυνο για τις γάτες, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε σταθερή επιφάνεια και μακρυά από θερμάστρες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το κουτί δεν έχει συνδετήρες και ταινία, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη φίλη σας, ειδικά επειδή οι γάτες έχουν την τάση να τρίβονται πάνω σε πράγματα.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

The post Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά; appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.


Αρέσουν στο σκύλο σας τα «φιλιά»; Τι πρέπει να ξέρετε πριν «φιλήσετε» το κουτάβι σας.

$
0
0

Τα κουτάβια μας είναι τα πιο χαριτωμένα και γλυκά πράγματα στον κόσμο μας, επομένως είναι φυσικό να θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας, δίνοντάς τους πολλές αγκαλιές με χάδια, ξυσίματα και τρίψιμο στην κοιλιά. Σαφώς και τους αρέσει να τα χαϊδεύουν, αλλά τους αρέσουν εξίσου τα φιλιά και, κυρίως, καταλαβαίνουν τι είναι;

Οι σκύλοι δεν γεννιούνται γνωρίζοντας τι σημαίνει ένα φιλί. Και όταν ένας σκύλος σας γλείφει ως αντάλλαγμα, μπορεί να είναι σημάδι ότι σας αγαπάει ή κάτι τελείως διαφορετικό.

Όπως συμβαίνει με τόσα πολλά πράγματα, τείνουμε να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι μας δεν νιώθουν κάποιες μορφές ανθρώπινης στοργής. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν τους αρέσουν τα φιλιά… αλλά ούτε και ότι τους αρέσουν.

Αρέσουν άραγε στους σκύλους μας τα φιλιά;

Το αν ένας σκύλος ανέχεται ή απολαμβάνει τα φιλιά από τον ιδιοκτήτη του, εξαρτάται από το σκύλο, την ανατροφή του και το τι εμπειρίες έχει με ανθρώπους όταν βρίσκονται πολύ κοντά στο πρόσωπό του. Όταν τα φιλιά συνοδεύονται και με άλλα πράγματα που αγαπούν οι σκύλοι, όπως τα χάδια και το ξύσιμο στα αγαπημένα τους σημεία, ο σκύλος συνδέει το φιλί με κάτι καλό.

Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το είδος αλληλεπίδρασης και δεν κατανοούν το φιλί ως ένδειξη στοργής, αφού είναι κάτι που δεν το κάνουν μεταξύ τους.

Θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας αγαπά τα φιλιά ελέγχοντας τη γλώσσα του σώματός του. Αν κουνάει την ουρά του, πλησιάζει πιο κοντά σας για περισσότερη στοργή ή σας φιλάει πίσω, όλα αυτά είναι σημάδια ότι εγκρίνει.

Αντιλαμβάνονται ότι τα φιλιά είναι έκφραση αγάπης;

Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι ένα φιλί σημαίνει «σ’ αγαπώ», αλλά γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι είναι κάτι καλό, καθώς συσχετίζουν τα φιλιά με τα άλλα θετικά στοιχεία που τα συνοδεύουν. Άλλωστε, συνήθως μιλάμε με χαρούμενη, ήρεμη ή αγαπησιάρικη φωνή προτού φιλήσουμε τον σκύλο μας, τον χαϊδεύουμε ή τον ξύνουμε πίσω από το αυτί και μπορεί να του δώσουμε μια λιχουδιά μετά.

Αν ο σκύλος σας χασμουριέται πολύ όταν πλησιάζετε στο πρόσωπό του, σίγουρα αυτό σημαίνει ότι δεν του αρέσει που βρίσκεστε τόσο κοντά στο πρόσωπό του και μάλλον σας λέει ευγενικά ότι δεν θέλει φιλιά.

Είναι το γλείψιμο η σκυλίσια εκδοχή των φιλιών;

Σίγουρα μας αρέσει να το πιστεύουμε, αλλά τι σημαίνει όταν μας γλείφει ένας σκύλος; Όταν τα σκυλιά γλείφουν το πρόσωπο ή το στόμα σας, μάλλον αυτό είναι κίνηση κατευνασμού. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους «διατηρούν την ειρήνη» στην αγέλη και απλώς διατηρούν τον δεσμό μεταξύ σας με τον πιο χαριτωμένο δυνατό τρόπο.

Όταν, όμως, οι σκύλοι γλείφουν τυχαία άλλα μέρη του σώματός μας, όπως τα χέρια και τα πόδια μας, είναι πιθανό να γεύονται την αλμυρή γεύση του δέρματός μας, το φαγητό που έχουμε αγγίξει ή κάτι άλλο που βρίσκουν ελκυστικό.

Ποια είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να φιλήσετε έναν σκύλο;

Ακόμη και οι πιο τρυφερές και χαλαρές ράτσες σκύλων έχουν τα όριά τους όσον αφορά την ανθρώπινη στοργή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός και κάποιοι απλώς ανέχονται τη στοργή περισσότερο από άλλους.

Αυτά είναι τα ενδεικτικά σημάδια του σκύλου σας που δείχνουν ότι καλύτερα να κρατάτε τα χείλη σας για τον εαυτό σας:

  • Χασμουρητό
  • Κοιτάζει μακρυά
  • Προσπαθεί να απομακρυνθεί
  • Δυναμική στάση σώματος
  • Τραβηγμένα αυτιά προς τα πίσω
  • Μαζεμένη ουρά

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ένας σκύλος πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται για κανένα είδος στοργής. Αυτές οι ευγενικές ενδείξεις είναι ο τρόπος του σκύλου σας να πει: «Αισθάνομαι πραγματικά άβολα».

Ποιοι άλλοι τρόποι για να δείξετε στον σκύλο σας ότι τον αγαπάτε;

Σίγουρα οι αγκαλιές και τα φιλιά κατατάσσονται ψηλά στη λίστα με τα πράγματα που κάνετε, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δείξετε την αγάπη σας  στο σκύλο σας. Προφανώς, μπορείτε να τον αγκαλιάσετε, να τον χαϊδέψετε, να παίξετε παιχνίδια και να του δώσετε λιχουδιές. Αλλά το να δυναμώσετε τη σχέση σας, μαθαίνοντας να ερμηνεύετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας και κατανοώντας τι προσπαθεί να σας πει, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

The post Αρέσουν στο σκύλο σας τα «φιλιά»; Τι πρέπει να ξέρετε πριν «φιλήσετε» το κουτάβι σας. appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Τα πιο ωραία αξιοθέατα της φύσης στο Καρπενήσι!

$
0
0

Κοντά στο χωριό Άγραφα βρίσκονται τα φαράγγια Xοντέικα και Τρύπα του Aγραφιώτη, που συμπεριλαμβάνονται στο Nαtura2000.

Στα Eπινιανά, βρίσκεται το φαράγγι Aσπρόρεμα, υψίστου φυσικού κάλλους και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.


Στην Πρασιά, βρίσκεται ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι, ύψους 35μ. και περιμέτρου 7μ., το οποίο αποτελεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Το περίφημο φαράγγι των Kέδρων με πλούσια, άγρια ομορφιά, βρίσκεται κοντά στα Kέδρα, δίπλα στον Πλατανιά, περιοχή που καλύπτεται από πλατανόδασος.

Στην Mεσοκώμη, ανακαλύφθηκε ένα σπήλαιο με θαυμάσιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Στα Pοσκά βρίσκεται ένα αξιόλογο μνημείο της φύσης, γνωστό σε πολύ κόσμο, το φαράγγι Πανταβρέχει, με πανύψηλους καταρράκτες.

Άλλα μνημεία φυσικής ομορφιάς είναι το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς στον Προυσό, της Δεκατιάς στον Πρόδρομο και του Ψηλού Γεφυριού στον Τόρνο.

Μεταξύ Ραπτόπουλου και Βρουβιανών βρίσκεται το φαράγγι του Αχελώου με τη γέφυρα της Τέμπλας που κτίστηκε το 1904.

Πηγή: arttravel.gr

The post Τα πιο ωραία αξιοθέατα της φύσης στο Καρπενήσι! appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

$
0
0

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου – μέχρι τη στιγμή που η γλυκιά σας γατούλα να αποφασίσει ότι το εντυπωσιακό σας χριστουγεννιάτικο δέντρο σας είναι… παιχνίδι.

Τι προσελκύει τις γάτες στα χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Για αρχή, τα αστραφτερά φώτα, τα διακοσμητικά που κινούνται και τραγουδούν, το άρωμα του έλατου αν έχετε αληθινό δέντρο, είναι απολύτως φυσικό να εξάπτουν την περιέργεια της γάτας σας.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι σαν ένα τεράστιο, γιορτινό  γατό-δεντρο, γεμάτο με κρεμαστά διακοσμητικά θηράματα. Μπορούν να σκαρφαλώσουν για να κουρνιάσουν κάπου ψηλά, να κρυφτούν κάτω από ή μέσα στα κλαδιά του, να μυρίσουν εξωτερικές μυρωδιές από το ζωντανό δέντρο.

Προσθέστε και μερικά εκθαμβωτικά, εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια και φώτα που τρεμοπαίζουν και η γάτα σας μπορεί να νιώσει σαν να βρίσκεται στο Λας Βέγκας.

Είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τοξικά ή επικίνδυνα για τη γάτα σας;

Μπορεί να είναι. Τα έλατα είναι ήπια τοξικά και τα έλαια που παράγουν μπορεί να είναι ερεθιστικά για το στόμα και το πεπτικό σύστημα της γάτας, αν και είναι απίθανο να καταναλώσουν αρκετά από τα έλαια για να προκαλέσουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Η κατάποση του φλοιού ή των βελόνων ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, εμετό και διάρροια.

Εάν η γάτα σας μασάει τα φύλλα ή πίνει νερό από τη βάση του αληθινού σας χριστουγεννιάτικου δέντρου, ίσως είναι καλύτερα να στολίσετε ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Όσον αφορά τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα σπασμένα γυάλινα στολίδια μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό, τα ηλεκτρικά καλώδια για τα φώτα χορδών αποτελούν κίνδυνο και η κατάποση μικρών διακοσμητικών μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Και τέλος, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν είναι 100% στέρεα, επομένως, είναι καλό να αγκυρώσετε το δέντρο σας, για εσάς και την ασφάλεια της γάτας σας.

Πώς θα κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα σας βοηθήσει να περάσετε ευτυχισμένες και ασφαλείς γιορτές.

Περιμένετε μερικές μέρες πριν στολίσετε.

Τοποθετήστε και ασφαλίστε το δέντρο για μερικές ημέρες πριν προσθέσετε στολίδια. Αυτό θα δώσει στη γάτα σας την ευκαιρία να το εξερευνήσει, να το μυρίσει και να σκαρφαλώσει πάνω του, πριν βάλετε τα πολύτιμα στολίδια σας.

Μην τοποθετείτε το δέντρο κοντά σε σημεία από τα οποία μπορεί η γάτα σας να πηδήξει επάνω του.

Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας μακρυά από σημεία από τα οποία η γάτα σας μπορεί να πηδήξει εύκολα πάνω του, όπως είναι ένα γατόδεντρο ή ένα περβάζι παραθύρου ή κάποιο έπιπλο. Και είναι καλό να δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας, για να καταλάβετε τις προθέσεις της και αν έχει τη διάθεση να παίξει και να πηδήξει.

Δημιουργήστε ένα φράγμα ανάμεσα στο δέντρο και τη γάτα σας.

Ένα φυσικό εμπόδιο, όπως ένας φράχτης για κατοικίδια, μπορεί εμποδίσει τη γάτα σας να εξερευνήσει το δέντρο.

Χρησιμοποιήστε ένα απωθητικό σπρέι για γάτες.

Για έναν ασφαλή και φυσικό τρόπο να κρατάτε τις γάτες μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σκεφτείτε να ψεκάσετε το δέντρο με ένα απωθητικό σπρέι εγκεκριμένο για γάτες στο κάτω μισό του δέντρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι ασφαλές για κατοικίδια. Μην χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, πιπέρι καγιέν ή κανέλα, καθώς αυτές οι ουσίες δεν είναι ασφαλείς για τις γάτες. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και γαστρικές διαταραχές εάν τις καταπιούν.

Δοκιμάστε αλουμινόχαρτο.

Το τύλιγμα της βάσης του κορμού και του δαπέδου με αλουμινόχαρτο είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος να προστατεύσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι γάτες αντιπαθούν την αίσθηση του αλουμινόχαρτου και αυτό μειώνει το ενδιαφέρον τους για το δέντρο.

Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας σε έναν χώρο που δεν έχει πρόσβαση η γάτα σας.

Εάν εξακολουθείτε να παλεύετε να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι, τότε τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας σε ένα δωμάτιο που δεν επιτρέπεται στη γάτα σας να έχει πρόσβαση ή στολίστε ένα μικρό, επιτραπέζιο δέντρο που μπορεί να μεταφερθεί σε ένα υπνοδωμάτιο όταν η γάτα δεν επιβλέπεται.

Καλές γιορτές!

The post Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

5 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος λέει «σ’αγαπώ» στο αφεντικό του!

$
0
0

Αγαπάμε τα σκυλάκια μας σαν να είναι μέλη της οικογένειάς μας – γιατί είναι! Τους δείχνουμε την αγάπη μας με πολλούς τρόπους.

Εκτός από την τυπική φροντίδα και προσοχή που τους προσφέρουμε, τους το δείχνουμε και με το να τους αγοράζουμε λιχουδιές, παιχνίδια κ.α. Αλλά πώς τα σκυλάκια μας, μας λένε ότι μας αγαπούν και αυτά το ίδιο;;

1. Παίζει και παλεύει μαζί σας.

Τα σκυλάκια μας κάποιες στιγμές γίνονται παιχνιδιάρικα και προσπαθούν να παλέψουν μαζί μας. Αυτός είναι ο έμφυτος τρόπος τους να παίζουν. Αν έχετε δει τον σκύλο σας να παίζει με έναν άλλον, θα παρατηρήσετε πως την ίδια συμπεριφορά την εμφανίζει και σε εσάς. Παλεύοντας με τον τετράποδο φίλο σας, είναι σίγουρα κάτι ασφαλές και διασκεδαστικό και θα διατηρήσει την σχέση σας δυνατή.

2. Κοιμάται μαζί σας.

Τα σκυλιά είναι ζώα που ανήκαν σε αγέλες και γι΄ αυτό για να κοιμηθούν συνήθιζαν να κουλουριάζονται και να συνωστίζονται μαζί σε ομάδες. Αυτό τους βοηθούσε να διατηρούνται ζεστοί και να αισθάνονται ασφάλεια. Όταν λοιπόν κοιμάται μαζί σας, σας δείχνει με αυτόν τον τρόπο ότι νοιάζεται για εσάς και σας προσέχει. Θέλει να είναι κοντά σας και αυτός είναι ο έμφυτος τρόπος του να σας δείξει ότι αισθάνεται άνετα, ασφαλής και σας θεωρεί οικογένειά του.

3. Πηδάει πάνω σας.

Ενώ αυτή είναι μια ανεπιθύμητη για εσάς συμπεριφορά, ο σκύλος πηδάει πάνω στους ανθρώπους για να δείξει την συμπάθειά του προς εκείνους. Όταν επιστρέφετε σπίτι, ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος και χαίρεται με την επιστροφή σας. Παρ’ όλο που υπάρχουν καλύτεροι και πιο ευπρόσδεκτοι τρόποι να του μάθετε να δείχνει τον ενθουσιασμό του, το να πηδάει πάνω σας, όπως και να έχει, είναι εκδήλωση αγάπης προς εσάς.

4. Κουνάει την ουρά.

Αν και το κούνημα της ουράς δεν είναι πάντα σημάδι ευτυχίας, γενικά αποτελεί έναν τρόπο εμφάνισης της αγάπης του προς εσάς. Όταν ο σκύλος σας κουνάει την ουρά του χαλαρά και η γλώσσα του σώματός του δείχνει κάποια άνεση ή ενθουσιασμό, είναι βέβαιο να πούμε ότι είναι χαρούμενος που είστε κοντά του.

5. Σας ακολουθεί.

Οι σκύλοι ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους, όπως είναι το ότι γνωρίζουν πως είστε η «πηγή» του φαγητού τους. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, λόγω του ότι τα σκυλιά ανήκαν σε αγέλες, τους αρέσει να βρίσκονται μαζί σας συνέχεια, να σας ακολουθούν, να σας θεωρούν οικογένειά τους γιατί πολύ απλά σας αγαπούν.

Πηγή: www.eirinika.gr

Φωτό από: petnostics.com

The post 5 τρόποι με τους οποίους ένας σκύλος λέει «σ’ αγαπώ» στο αφεντικό του! appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Τι προσπαθεί να σου πει η γάτα σου όταν νιαουρίζει; (VIDEO)

$
0
0

Μια γάτα έχει στη συλλογή της μια ποικιλία από «νιάου» για να σας επικοινωνήσει κάθε φορά τη διαφορετική της ανάγκη. Έμπειροι γατογονείς και κτηνίατροι έχουν καταλήξει στους παρακάτω λόγους που συνήθως οδηγούν το κατοικίδιό σας σε γατίσια διαμαρτυρία – διαβάζοντάς τους ίσως έρθετε πιο κοντά στο αγαπημένο σας τετράποδο! Στο τέλος του άρθρου, σας περιμένει και μια έκπληξη!

Μια γάτα νιαουρίζει όταν:

Πεινάει: όσοι ζείτε με γάτα ξέρετε πολύ καλά πως όταν πλησιάζει η ώρα του γεύματος, τα νιαουρίσματα μετατρέπονται σε συναυλία που δε σταματά μέχρι να γεμίσει το στομάχι. Παράλληλα, γνωρίζετε εξίσου καλά πως σχεδόν όλες οι ώρες της ημέρας είναι για τις γάτες «ώρες γεύματος». Το νιαούρισμα της πείνας είναι ένας μοχλός πίεσης της γάτας σας για να την ταΐσετε – συνήθως αρκετά αποτελεσματικός! Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κρατήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα ταΐσματος, ώστε να μη «δημιουργήσετε» μια παχύσαρκη γάτα!

Θέλει την προσοχή σου: το νιαζιάρικο νιάου όταν μας πλησιάζει μια γάτα, είναι ένας τρόπος να μας πει «γεια», να μας τραβήξει την προσοχή, να ασχοληθούμε μαζί της. Συνήθως οι γατογονείς εκτιμούν ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, καθώς οι γάτες εκδηλώνονται σχετικά πιο δύσκολα σε σύγκριση με τους σκύλους!

Λαχταρά ζευγάρωμα: εάν έχει φτάσει σε αυτή την ηλικία, εκείνη του ζευγαρώματος, θα το καταλάβετε από την πολύ έντονη συμπεριφορά της γάτας και τα μακρόσυρτα, δυνατά νιαουρίσματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα συγκεκριμένα νιαουρίσματα και μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε όχι μόνο στις οικόσιτες γάτες, αλλά και στις αδέσποτες.

Είναι θυμωμένη: η εκνευρισμένη γάτα εκπέμπει σαφή μηνύματα με τη στάση του σώματος και το χαρακτηριστικό «Κχχχχχ» της, όταν θέλει να την αφήσετε ήσυχη, ή όταν ενοχλείται από κάτι. Αυτά τα μηνύματα τα αναγνωρίζουμε και τα σεβόμαστε, για να αποφύγουμε ατυχήματα, καθώς μια γάτα που νιώθει απειλή, μπορεί να περάσει στην επίθεση για να διατηρήσει τα όριά της ασφαλή.

Περνάει έντονο στρες ή έχει κάποιο θέμα υγείας: αν παρατηρήσετε παρατεταμένο νιαούρισμα που δεν το συνηθίζει η γάτα σας, σε περίεργες φάσεις και για απροσδιόριστους λόγους, ίσως προσπαθεί να σας επικοινωνήσει το στρες της ή ενδεχομένως κάποιον σωματικό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να αποβεί ανακουφιστική για το κατοικίδιό σας.

Θέλει να παίξει – έχει zoomies: όταν οι γάτες έχουν zoomies, τρέχουν σαν τρελές μέσα στο σπίτι και βγάζουν περίεργους ήχους που προκαλούν γέλιο και αποτελούν τέλεια αφορμή για ένα διασκεδαστικό βίντεο στο tiktok! Η ώρα του παιχνιδιού για τη γάτα ολοκληρώνεται με γατίσιους ήχους που δεν χορταίνουν με τίποτα οι γατογονείς!

Κλείνουμε αυτό το άρθρο με μια εκπληκτική ψηφιακή ιστορία, με πρωταγωνίστρια μια ομιλητικότατη γάτα! Ο ιδιοκτήτης της ανέβασε αυτό το βίντεο στα social media, με τη γάτα του να φαίνεται να μιλάει για τη μοναξιά της! Αυτό το ενσταντανέ μελοποιήθηκε, κάνοντας το George Rufus the Lonely Cat παγκόσμιο σταρ! Τέτοια είναι η επιτυχία του, που συγκινεί τα πλήθη σε συναυλίες στο γύρο της Αμερικής! Φανταστικό;

@thekiffness @George Rufus the Lonely Cat ♬ Sometimes Im Alone LIVE – The Kiffness

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

The post Τι προσπαθεί να σου πει η γάτα σου όταν νιαουρίζει; (VIDEO) appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

10 ζωγραφισμένα πορτρέτα σκύλων που θα σας φτιάξουν τη μέρα!

$
0
0

1. Τίτλος: King Charles Spaniel

Καλλιτέχνης: Édouard Manet

Έτος: 1866

 

2. Τίτλος: Κεφάλι σκύλου Bob

Καλλιτέχνης: Édouard Manet

Έτος: 1876

 

3. Τίτλος: Πορτρέτο ενός Jack Russel

Καλλιτέχνης: Joaquin Sorolla y Bastida

Έτος: 1909

 

4. Τίτλος: Πορτρέτο σκύλου

Καλλιτέχνης: Carl Reichert

Έτος: 1871

 

 

5. Τίτλος: Νεαρό pug

Καλλιτέχνης: Carl Reichert

Έτος: 1882

 

6. Τίτλος: Κόλεη

Καλλιτέχνης: William Henry Charlton

Έτος: 1915

 

7. Τίτλος: Ο άσπρος σκύλος

Καλλιτέχνης: Vivian Crome

Έτος: 1813

 

8. Τίτλος: Tama, το ιαπωνικό σκυλί

Καλλιτέχνης: Pierre Auguste Renoir

Έτος: 1876

 

9. Τίτλος: Yorkshire Terrier

Καλλιτέχνης: Maud Earl

Έτος: Μεταξύ 1880 και 1900

 

10. Τίτλος: Ο σκύλος που κοιμάται

Καλλιτέχνης: Gerrit Dou

Έτος: 1650

The post 10 ζωγραφισμένα πορτρέτα σκύλων που θα σας φτιάξουν τη μέρα! appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Κεφάλαιο άγχος: Οι 5 πιο συχνές αιτίες που το βιώνουν τα σκυλάκια και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

$
0
0

Αλλαγή ρουτίνας, βεγγαλικά και ο αποχωρισμός από τον κηδεμόνα του, είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που μπορεί να στρεσάρουν έναν σκύλο – Οι πέντε πιο συχνές αιτίες που προκαλούν άγχος στον σκύλο και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε.

Ένας σκύλος μπορεί να εκδηλώσει ψυχική ένταση σε ορισμένες καταστάσεις, καθώς αδυνατεί να τις διαχειριστεί.

Γιατί ο σκύλος, όπως και κάθε άλλο κατοικίδιο, είναι ένα πλάσμα, το οποίο έχει διάδραση με το περιβάλλον όπου ζει και κινείται, επηρεάζεται από αυτό και αντιδρά στα ερεθίσματα που λαμβάνει.

Μια συμπεριφορά που ενδέχεται να εκδηλώσει ο σκύλος μας, σε οποιαδήποτε ηλικιακή φάση, είναι και το στρες.

Συνήθως, θα εκδηλώσει άγχος όταν θα αντιμετωπίσει δυσκολία στη διαχείριση μιας κατάστασης. Είναι μια ένδειξη, δηλαδή, ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το διορθώσουμε αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση, όπως λέει η κα Γρυπάρη, την οποία ο σκύλος μας μπορεί να εκδηλώσει ξαφνικά ή σταδιακά, ως κουτάβι, ενήλικας, ή και ηλικιωμένος, έπειτα από κάποιο τραυματικό βίωμα, ή και όχι.

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να στρεσαριστεί ένας σκύλος, είναι πολλές, διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.
Ποιες είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένες φοβίες που μπορεί να παρουσιάσει, και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει, ή, έστω, να τις διαχειριστεί;

Σύμφωνα με την ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι:

 

1. Η πρώτη βόλτα του κουταβιού: Συνήθως, τα περισσότερα κουταβάκια βγαίνουν την πρώτη τους βόλτα σε ηλικία 4, 5, ή και 6 μηνών, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια απαραίτητα εμβόλια. Αυτό, όμως, λειτουργεί αρνητικά, καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όσον αναφορά την κοινωνικοποίησή τους, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε, το κουτάβι μας να εμφανίσει φοβίες.

Όσο περισσότερο ζει στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και δεν έχει διάδραση με το «έξω», τόσο πιο δύσκολο του είναι να διαχειριστεί τα ερεθίσματα της βόλτας, τα οποία είναι έντονα και μπορεί να γίνουν τρομακτικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Όσο το κουταβάκι μας δεν επιτρέπεται να βγει κανονική βόλτα, μπορούμε να το βγάλουμε λίγο έξω, κάνοντας μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ή σε μια ειδική τσάντα μεταφοράς. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να παρακολουθήσει τον «έξω κόσμο» και να έρθει σε επαφή, έστω και εξ’ αποστάσεως, με κάποια ερεθίσματα.

Έτσι θα είναι πιο προετοιμασμένο για τις κανονικές βόλτες. Επίσης, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμβολιασμένους σκύλους, είτε στον χώρο του, είτε στον χώρο των σκύλων, για να μυριστεί, να παίξει και να έχει αλληλεπίδραση μαζί τους.

 

2. Θόρυβοι – βεγγαλικά:Η κροτοφοβία είναι ένας πολύ συνηθισμένος τύπος φοβίας, που ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει σε οποιαδήποτε ηλικία και να εκδηλώσει με διάφορους τρόπους. Ένας κροτοφοβικός σκύλος εκδηλώνει φόβο – ενίοτε και πανικό – στο άκουσμα δυνατών και αναπάντεχων θορύβων, όπως οι κροτίδες.

Γι’ αυτό και για πολλούς σκύλους (και τους κηδεμόνες τους) το Πάσχα είναι μια δύσκολη περίοδος. Ένας κροτοφοβικός σκύλος έχει ορθάνοιχτα μάτια, χαμηλωμένο κεφάλι, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέμει, τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήξει πάνω μας για προστασία, ή κρύβεται κάτω από έπιπλα, ή μέσα σε μικρά δωμάτια. Έχει σιελόρροια, τρέμουλο και λαχάνιασμα.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε:

Σίγουρα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν ο σκύλος μας θα γίνει κροτοφοβικός, και σε ποια ηλικία. Μπορούμε, όμως, να ακολουθήσουμε κάποια βήματα, ώστε να προλάβουμε τυχόν φοβία στους θορύβους, ή, αν εκδηλωθεί, τουλάχιστον να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να τη διαχειριστεί.

– Κρατάμε τον σκύλο μέσα στο σπίτι και όχι στο μπαλκόνι ή σε αυλή, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει -με κίνδυνο να κρεμαστεί αν είναι δεμένος με λουρί-, ή να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στον δρόμο. Σε καμία περίπτωση δεν τον παίρνουμε μαζί μας σε χώρο όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών, ή σε χώρο όπου νιώθει άβολα.

– Αφήνουμε να παίζει μουσική, ή ανοίγουμε την τηλεόραση πιο δυνατά και κλείνουμε τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.

– Αφήνουμε το φως ανοιχτό και κλείνουμε τα παντζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

– Εάν είμαστε μαζί του την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά, δεν αντιδρούμε καθόλου. Οι φωνές ενθουσιασμού, ή φόβου, κάνουν τον φοβικό σκύλο περισσότερο νευρικό. Μπορούμε να του λέμε πού και πού καθησυχαστικά λόγια, χωρίς υπερβολικές συμπεριφορές.

– Εάν ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να τον τραβήξουμε από την κρυψώνα του, γιατί έτσι επιτείνουμε τον άγχος του. Συνήθως, οι κροτοφοβικοί σκύλοι προτιμούν να κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, ή στο μπάνιο.

– Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικά ανθοϊάματα (αποστάγματα λουλουδιών), τα οποία κανείς μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία. Η συνταγή, ωστόσο, δίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα ανθοϊάματα (κτηνιάτρους, εκπαιδευτές κτλ).

 

3. Αλλαγές – ταξίδια: Κάθε αλλαγή στη ζωή και τη ρουτίνα ενός σκύλου, συνήθως, του δημιουργεί στρες. Κάθε σκύλος, φυσικά, διαχειρίζεται διαφορετικά την αλλαγή, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση, που δημιουργεί μια συναισθηματική αναστάτωση.

Όταν ο σκύλος μας πηγαίνει σε μια πανσιόν, ή φιλοξενείται σε άλλο χώρο πέραν του σπιτιού του για λίγες ημέρες, ή όταν ταξιδεύει με κάποιο μεταφορικό μέσο, ή δέχεται μια αλλαγή στο χώρο και στη ρουτίνα του, αγχώνεται και το δείχνει.

Τι κάνουμε;

Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε, όσο μπορούμε, τον σκύλο μας για την επικείμενη αλλαγή, όσο πιο σωστά και έγκαιρα γίνεται.

 

4. Άγχος αποχωρισμού:Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί, και θα έδιναν τα πάντα για να είναι στο πλευρό μας 24 ώρες το 24ωρο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι αδύνατον. Συνήθως, ο πρώτος αποχωρισμός είναι επώδυνος, και για τον κηδεμόνα, και για τον σκύλο. Ο πρώτος έχει τύψεις που αφήνει τον σκύλο μόνο του, ενώ ο δεύτερος αισθάνεται φόβο, βαρεμάρα και άγχος, που εκδηλώνει με κλάμα, γάβγισμα και ζημιές. Αυτό λέγεται “άγχος αποχωρισμού”.

Τρόποι αντιμετώπισης: Δεν επιτρέπουμε στον σκύλο να μας ακολουθεί παντού, δεν ασχολούμαστε όλη την ώρα μαζί του, τον παροτρύνουμε να παίζει με τα παιχνίδια μόνος του, ενώ δεν χρειάζεται να τον ξεσηκώνουμε, κάθε φορά που τον βλέπουμε να κάθεται ήσυχα στο κρεβατάκι του. Κάνουμε μια σειρά από ασκήσεις (εικονικές αναχωρήσεις, χρησιμοποιώντας μπάλα λιχουδιών), εκτονώνουμε τον σκύλο μας πριν φύγουμε.

 

5. Τρίτη ηλικία: Τα γεράματα είναι για τον σκύλο μια δύσκολη ηλικιακή φάση, καθώς χάνει σταδιακά αρκετές αισθήσεις του, με αποτέλεσμα να νιώθει ευάλωτος και ανασφαλής. Μπορεί να αναπτύξει νέες συμπεριφορές, που δεν τις είχε ως ενήλικας σκύλος, όπως δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία), γκρίνια, άγχος αποχωρισμού κτλ. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας, ασχολούμενοι περισσότεροι μαζί του, γλυκομιλώντας και χαϊδεύοντάς τον. Και εδώ τα ανθοϊάματα βοηθούν τον σκύλο να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση.

Η Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

The post Κεφάλαιο άγχος: Οι 5 πιο συχνές αιτίες που το βιώνουν τα σκυλάκια και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε. appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σας γλείφουν τα σκυλάκια; Ας δούμε πότε αυτός ο ενθουσιασμός είναι προειδοποίηση για κάτι σοβαρό.

$
0
0

Ένα διακριτικό γνώρισμα του σκύλου είναι να γεμίζει «φιλιά» τον άνθρωπό του, όταν τον αντικρίζει.

Να γλείφει τον κηδεμόνα του σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του.

Γιατί εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά; Είναι μόνο μια εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας;

«Ο σκύλος μας, από τον έντονο ενθουσιασμό του, προσπαθεί να γλείψει τα χέρια μας, τα πόδια, το πρόσωπο και όποιο άλλο σημείο του σώματός μας βρει εύκαιρο.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί το κάνει. Όσο παράξενη κι αν μας φαίνεται αυτή η συμπεριφορά, οι λόγοι που την προκαλούν είναι πολύ απλοί», λέει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Αναφέρει ότι, αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούμε όλα αυτά τα προϊόντα σώματος που χρησιμοποιούμε.

Πολλά από αυτά έχουν πολύ θελκτική μυρωδιά, καθώς αναδίδουν αρώματα γλυκών ή φρούτων. Κι αυτό προκαλεί το σκυλάκι μας να τα δοκιμάσει.

Ακόμη και αν δεν αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά τους, όπως λέει η κα Ρηγάκη, και θεωρούμε πως έχει εξασθενήσει πλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σκυλάκι μας έχει πολύ πιο αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης, από ό,τι εμείς.

«Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι, όχι μόνον έχουν την ικανότητα να μας μυρίζουν από μακριά, αλλά και μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε μυρωδιά που μπορεί να συνθέτει το άρωμά μας.

Πέρα από αυτό, όμως, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο ιδρώτας μας έχει μία αλμυρή γεύση, η οποία μπορεί σε μερικούς σκύλους να αρέσει.

Η πρώτη εξήγηση, λοιπόν, αν και κάπως αστεία, είναι ότι για τους σκύλους μας έχουμε… ωραία γεύση.
Η δεύτερη, όμως, προκύπτει από τον τρόπο που ο σκύλος μας έχει μάθει να επικοινωνεί.

Τα κουταβάκια, από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, μαθαίνουν από τις μητέρες τους ότι το γλείψιμο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, για να δείξουν τη στοργικότητα, την αγάπη τους.

Είναι ο τρόπος για να καθαρίζονται και να κλείνουν τις πληγές τους. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να το χειρίζονται, είτε για να δείξουν την τρυφερότητά τους, είτε για να ηρεμήσουν μία τεταμένη κατάσταση.

Έτσι, ως ενήλικες πια, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί μας επιστρατεύουν όσα έχουν μάθει από τις σκυλο-μαμάδες τους.

Ποιος από εμάς, άλλωστε, δεν έχει βιώσει να τον γλείφει ο μικρός του φίλος όταν έχει μια πληγή, ή να του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με αυτόν τον τρόπο;», αναφέρει η κα Ρηγάκη.

Εφιστά την προσοχή μας, όμως, εάν προσέξουμε ότι ο σκύλος μας επιμένει να μας γλείφει σε συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας. Μπορεί να έχει κάτι να μας «πει», να μας προειδοποιεί για κάτι.

Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Τέλος, επισημαίνει ότι: «Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του σκύλου μας κάθε φορά, καλό είναι να μην τον μαλώνουμε, εάν για εμάς είναι μία μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Γιατί, για το είδος του, είναι φυσιολογική. Μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός θετικού εκπαιδευτή, έτσι ώστε να μη μας γλείφει και, παράλληλα, να βρεθεί ένας κοινός τρόπος επικοινωνίας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

̽ Η Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs. Ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας, βοηθώντας τους κηδεμόνες να αναπτύξουν μία καλύτερη επικοινωνία με τους τριχωτούς τους φίλους. Μεγαλωμένη με ζώα, έμαθε από πολύ μικρή ηλικία ότι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας. Και αυτό προσπαθεί να μεταδώσει.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

The post Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σας γλείφουν τα σκυλάκια; Ας δούμε πότε αυτός ο ενθουσιασμός είναι προειδοποίηση για κάτι σοβαρό. appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Ο ερχομός ενός μωρού δε σημαίνει την απομάκρυνση του κατοικιδίου σας. Δείτε πώς θα το χειριστείτε σωστά γιατί μόνο καλό θα φέρει!

$
0
0

«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι, το να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα κατοικίδιο, του προφέρει ανυπολόγιστα οφέλη. Οφέλη στη συναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική ανάπτυξή του.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα στο σπίτι, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση, αυτονομία και ενσυναίσθηση (συναισθηματική νοημοσύνη). Αποκτούν από νωρίς διάφορες κοινωνικές δεξιότητες, ή τις βελτιώνουν αισθητά. Κι αυτό γιατί η επαφή με ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο. Παρατηρείται, επίσης, ενίσχυση λεκτικών δεξιοτήτων, αύξηση της συγκέντρωσης και μείωση της διάσπασης προσοχής», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια, Ρενάτα Γρυπάρη.

Υπογραμμίζει πως επιθυμεί να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει απομάκρυνση του κατοικιδίου σας. Αντίθετα, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας. Δώστε στο μωράκι σας την ευκαιρία να νιώσει όμορφα συναισθήματα και να βιώσει υπέροχες ιστορίες.

Ένα κατοικίδιο, το οποίο ζει σε ένα σπίτι, και λαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει, πάντα καλωσορίζει το νέο μέλος

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, έχουν καλύτερη γενική υγεία, όπως ενημερώνει, καθώς ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους και μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες. Έχουν καλύτερη φυσική υγεία, διότι ένας σκύλος είναι πάντα μια καλή αφορμή για άσκηση. Έχουν καλύτερη ψυχολογία και ψυχική υγεία, επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και νιώθουν ασφάλεια και προστασία.

Αφού, λοιπόν, λάβουμε ως δεδομένο ότι η συμβίωση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο μόνο καλό μπορεί να του κάνει, ας δούμε πώς θα γνωρίσετε στον σκύλο σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

Προετοιμασία του σκύλου πριν έρθει το μωρό στο σπίτι.

Καλό είναι, όπως λέει η κα Γρυπάρη, να έχετε προετοιμάσει λίγο τον σκύλο για την αλλαγή που θα επέλθει στη σύσταση της «αγέλης». Για να έχει τον χρόνο να το διαχειριστεί.

Ας δούμε, λοιπόν, τα βήματα, που θα χρειαστεί να κάνετε για να τον βοηθήσετε.

– Αφήστε το ζωάκι σας να μυρίζει την κοιλίτσα σας όσο είστε έγκυες, ή και να κάθεται πάνω σας ή κολλητά δίπλα σας. Αυτό είναι θεραπευτικό, και για εσάς, γιατί σας χαλαρώνει, αλλά και για το μωρό.

– Αφήστε το ζωάκι να μπαίνει στο παιδικό δωμάτιο, να το μυρίζει, να μην είναι, δηλαδή, ένα «απαγορευμένο δωμάτιο».

– Μπορείτε να παίζετε ηχογραφήσεις με τους ήχους ενός μωρού. Για να συνηθίζει τον καινούργιο «θόρυβο» που θα υπάρχει σε λίγο καιρό στο σπίτι.

– Μπορείτε να κάνετε βόλτες με το καρότσι άδειο. Να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με την μελλοντική εικόνα, αλλά και να μάθει πώς να περπατάει δίπλα στο καρότσι. Λίγο πριν από τη γνωριμία τους, επίσης, μπορείτε να δώσετε στον σκύλο να μυρίσει φορμάκια, φορεμένα από το μωράκι όσο είναι στο μαιευτήριο. Για να «πάρει την πρώτη μυρωδιά».

Η ημέρα της γνωριμίας.

Και φτάνει η ημέρα της γνωριμίας. «Σκεφτείτε ότι ο σκύλος θα συμπεριφερθεί όπως ένα παιδί που γνωρίζει το νεογέννητο αδελφάκι του. Θα έχει μεγάλη περιέργεια, υπερένταση, και θα νιώσει λίγη ανασφάλεια, Με τη σωστή καθοδήγηση, όμως, αυτές οι συμπεριφορές θα είναι παροδικές», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.

Ιδανικά, καλό θα ήταν ο σκύλος, όπως λέει, να βρίσκεται ήδη στο σπίτι, όταν θα έρθει το μωράκι από το μαιευτήριο. Η μαμά, που έχει λείψει από το σπίτι και ο σκύλος θα την αναζητά περισσότερο, θα μπει και θα ασχοληθεί μαζί του. Με χάδια, αγκαλιές κλπ. Στη συνέχεια, θα γίνει η γνωριμία του μωρού με τον σκύλο.

Τι πρέπει να κάνετε:

«Αρχικά, κρατήστε το μωράκι σε ένα ύψος ασφαλείας. Ειδικά εάν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος και έχει την τάση να πηδάει πάνω σας. Προσοχή, δεν θέλουμε να απομακρύνουμε το μωρό κάθε φορά που το πλησιάζει ο σκύλος. Το ζητούμενο είναι να δώσετε στον σκύλο σας την ευκαιρία να το επεξεργαστεί από κοντά. Κρατήστε, όμως, το μωράκι σε ένα ύψος ασφαλείας. Για παράδειγμα, στην αγκαλιά σας, μέχρι να εκτονωθεί η μεγάλη υπερένταση του σκύλου», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.

Στη συνέχεια, όταν ο σκύλος σας ηρεμήσει, μπορείτε να καθίσετε, ώστε να του επιτρέψετε να έχει περισσότερη πρόσβαση στο μωράκι. Να μπορεί να το μυρίσει και να το επεξεργαστεί από πιο κοντά.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

«Αφήστε τον σκύλο σας να έχει διάδραση με το μωρό όση ώρα θέλει. Χωρίς να τον τραβάτε μακριά, ή να τον απομακρύνετε τελείως. Ή να τον απομονώσετε, ή να του φωνάζετε συνέχεια», συμβουλεύει η κα Γρυπάρη.

Η πρώτη επαφή είναι πολύ σημαντική:

Η πρώτη επαφή τους, όπως λέει η κα Γρυπάρη, είναι πολύ σημαντική. Είναι η αρχή μιας μακροχρόνιας, υπέροχης φιλίας. Ας γίνει, λοιπόν, χωρίς άγχος, χωρίς φωνές, χωρίς πανικό, αλλά με όμορφο και αγαπησιάρικο τρόπο.
Από την εμπειρία της, όπως λέει, γνωρίζει ότι ένα κατοικίδιο, το οποίο ζει σε ένα σπίτι, και λαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει, πάντα καλωσορίζει το νέο μέλος.

Γιατί τόσο το ένστικτο όσο και η λογική του κατοικιδίου, του λέει ότι αυτό το πλασματάκι είναι αδύναμο και ευάλωτο. Και χρειάζεται φροντίδα. Αυτό, τα ζώα το καταλαβαίνουν πολύ καλά από την αρχή.

Τέλος, η κα Γρυπάρη προτρέπει: «Κάντε στο παιδί σας το πιο πολύτιμο δώρο της ζωής του. Αφήστε το να μεγαλώσει με το ζωάκι σας. Για να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι στο χουζούρι και οι καλύτεροι σύμμαχοι στις… σκανταλιές!».

Πηγή: in.gr / eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

The post Ο ερχομός ενός μωρού δε σημαίνει την απομάκρυνση του κατοικιδίου σας. Δείτε πώς θα το χειριστείτε σωστά γιατί μόνο καλό θα φέρει! appeared first on Κατερίνα Τσεμπερλίδου.





Latest Images